İçeriğe geç

Adıyamanlılar En Çok Nerede Yaşıyor

Adıyamanlılar nerede yaşıyor?

Adıyaman, Türkiye’nin Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin Orta Fırat bölgesinde bir ildir. İdari merkezi Adıyaman şehridir. 2023 TÜİK verilerine göre ilin nüfusu 604’tür.

Adıyaman soyu nereden gelir?

Bu vadilerin yamaçları yemyeşil meyve ağaçlarıyla kaplı olup, şehrin çevresi de meyve ağaçlarıyla kaplı olduğundan “VADİ-İ LEMAN” (Güzel Vadi) kelimesinin telaffuzu zamanla değişerek halk arasında “ADIYAMAN” şekline dönüşmüştür.

Adıyaman nüfusunun yüzde kaçı Kürt?

Türk nüfusu ağırlıklı olarak Gölbaşı, Besni, Samsat ve Tut ilçelerinde yoğunlaşmıştır. Adıyaman’da Kürt nüfusu yaklaşık %70’tir.

Adıyaman’ın en büyük ilçesi hangisidir?

2023 yılı nüfus sayımına göre Merkez ilçesi en kalabalık, Samsat ilçesi ise en az nüfusa sahip ilçedir.

Adıyaman’ın eski ismi nedir?

Eski adı Arapçada “Mansur’un Kalesi” anlamına gelen “Hısn-ı Mansur”dur. 1926’ya kadar resmi olarak kullanılan Hısnımansur ismi Emevi komutanı Mansur b. Cavene’den gelmektedir. Adıyaman, tarihte bilinen en eski yerleşim yerlerinden biridir.

En büyük cemaat hangisidir?

Menzil Cemaati. Menzil Cemaati Nakşibendi Tarikatı’na bağlı olup Türkiye’nin en büyük cemaatlerinden biridir.

Adıyaman hangi mezheptir?

Adıyaman bölgesi (Hısn-ı Mansur) Aleviler ve Sünnilerin birlik ve beraberlik içinde yaşadığı en önemli yerleşim yerlerinden biridir. Geçmişte olduğu gibi bugün bölgede Aleviler ve Sünniler arasında herhangi bir sorun yaşanmaması dikkat çekici bir toplumsal gerçektir.

Adıyaman’ın Kürtçe ismi nedir?

Adıyaman (Kürtçe: Semsûr), Adıyaman ilinin başkentidir.

Adıyamanı kim il yaptı?

Osmanlı Devleti’nin dönüşüm dönemi olan Tanzimat döneminde, bölgenin idari taksimatında Malatya’ya bağlanmasından yaklaşık bir asır sonra, Demokrat Parti tarafından Adıyaman il ilan edildi.

Türkiye’de en çok Kürt hangi ilde?

DİYARBAKIR: EN ÇOK KÜRT NÜFUSUNA SAHİP ŞEHİR. 1,2 milyonluk toplam nüfusun %85’i Kürt’tür. Bu oran Türkiye’deki en yüksek Kürt nüfus oranıdır. Diyarbakır tarih boyunca Kürt kültürünün damgasını vurduğu bir merkez olmuştur.

Adıyaman hangi ilden ayrıldı?

Cumhuriyetin kuruluşundan 1954’e kadar eski idari yapısıyla Malatya’nın bir ilçesi olan Adıyaman, 1 Aralık 1954’te 6418 sayılı Kanunla Malatya’dan ayrılarak bağımsız bir il olmuştur.

Türkiye’de ne kadar Adıyamanlı var?

Adıyaman Merkez/Belediye. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından hazırlanan 2023 Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi (ADNKS) sonuçlarına göre Adıyaman’ın nüfusu 604’tür.

Adıyaman’a en yakın il hangisi?

Adıyaman İlinin kuzeyinde Malatya İli (Pütürge, Yeşilyurt ve Doğanşehir ilçeleri), batısında Kahramanmaraş İli (Merkez ve Pazarcık ilçeleri), güneybatısında Gaziantep (Araban ilçesi), güneydoğusunda Şanlıurfa İli (Siverek, Hilvan, Bozova) yer almaktadır. ve Halfeti ilçeleri), doğusunda ise Diyarbakır İli (Çermik ve Çüngüş ilçeleri) bulunmaktadır.

Adıyaman hangi bölgededir?

Adıyaman ilinin merkezi Orta Fırat bölümünde yer almaktadır. Kuzeyde Çelikhan ve Gerger ilçesinin bir kısmı Doğu Anadolu Bölgesi’ne, batıda Gölbaşı ve Besni ilçesinin bir kısmı ise Akdeniz Bölgesi’ne aittir.

Adıyamanlılar hangi Türk boyundan?

Adıyaman-Besni Bayatcık ve Şambayat (Bucak)’ta yaşayan Türk boyunun (BAYAT) BOYUTU olduğu açıklandı.

Adıyaman hangi ilden ayrıldı?

Cumhuriyetin kuruluşundan 1954 yılına kadar eski idari yapısını koruyarak Malatya’ya bağlı bir ilçe olan Adıyaman, 1 Aralık 1954 tarihinde 6418 sayılı Kanunla Malatya’dan ayrılarak bağımsız bir il olmuştur.

Adıyaman’ın neyi meşhur?

Yazarın notu: Kavurma Hitap, Yarpuzlu Köftesi, Tevenk Sarma, Adıyaman Köftesi, Dövç, Tırşik, Meyer Çorbası, Mahluta Çorbası, Burma Tatlısı ve şillik Tatlısı denenmesi gereken yöresel lezzetlerdir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

şişli escort