Kelimenin kökü neresidir?
Dilbilgisinde kök, önekler ve son ekler kaldırıldıktan sonra kalan bir kelimenin anlamlı kısmıdır. Bir kelimenin kökü bir isim veya bir fiil olabilir. İsimler varlıkları temsil eden kelimelerdir ve fiiller eylemleri temsil eden kelimelerdir.
Kelime kelimesinin kökü nedir?
Etimoloji. Kelime kelimesi, “söylenen, söz” anlamına gelen Arapça كلمة (kalima(t)) kelimesinden ödünç alınmıştır. Arapça kelime, aynı dilde faˁila(t) ölçüsünde de görülen كَلَمَ (kalama) “dedi” fiilinin bir türevidir.
Şüphe kelimesinin kökü nedir?
Şüphe – Nişanyan Sözlüğü. Arapça şbha(t) شُبْهة kelimesinden ödünç alınmış bir kelimedir ve “benzerlik, belirsizlik, şüphe” anlamına gelir. Bu kelime, Fuˁla(t) ölçüsünde Arapça şabiha شَبِهَ “benzer, benziyordu” fiilinin infinitive halidir.
Onay’ın kökü nedir?
İlk kelime olan oñay’ın etimolojisi genel olarak oñ “doğru, düzgün” isminden +ay ekiyle türetilmiş olup, bu da onu oñ+ay “doğru, basit” yapar.
Kök nasıl ayrılır?
Türkçede kökler dört kategoriye ayrılır: isim, fiil, sesteş ve ortak kök. Çekim ekleri kelimenin anlamını değiştirmez. Türev ekleri kelimenin sonuna eklenerek kelimenin anlamını tamamen değiştirir.
Evli kelimesinin kökü nedir?
marry- – Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe evlēn fiilinden türemiştir – “bir ev edinmek”. Bu fiil Eski Türkçe evlē fiilinden türemiştir – “bir yuva sunmak”.
Kasabanın kökü nedir?
Şehir – Nisanyan Sözlüğü. Arapça ḳṣb kökünden gelen ḳaṣaba(t) قصبة “duvarla çevrili yerleşim yeri, müstahkem yer” kelimesinden ödünç alınmış bir kelimedir.
Yağmur kökü nedir?
Eski Türkçe yaġmur “yağmur” kelimesinden türemiştir. Bu kelime Eski Türkçe fiil yaġ-‘dan Eski Türkçe eki +mUr ile türemiştir. Daha fazla bilgi için, bkz. oil. Fiili aktif bir fiil yapan arkaik ek +mIr, “yağmur”, “kömür”, “yumurta” ve belki de “çamur” kelimelerinde görülür.
Ekmek kökü nedir?
Eski Türkçe ek – “yaymak (ekmek)” fiilinden türemiştir. ol tarıġ säte [[tohum ekmek. Bu kelime aynı zamanda bir şeyin üzerine toz halinde bir madde veya ilaç serpmek için de kullanılır.]] Türk-Türkçe “ekmek” kelimesinden türemiştir.
Zeka kelimesinin kökü nedir?
Etimoloji “Zaka” kelimesi Arapçadan Türkçeye geçmiştir. Arapçada ذكاء “parlaklık”, “ruhun parlaklığı” anlamına gelir; ayrıca “ateşi körüklemek” anlamında da kullanılır. Anlak, understand (anla-) fiil kökünden türetilen tamamen Türkçe bir kelimedir ve basitçe anlama ve algılama yeteneği anlamına gelir.
Bekçinin kökü nedir?
Muhafız – Nişanyan Sözlüğü. Eski Türkçe bek “iyi, sağlam, güçlü” kelimesinden, Türkçe +çI ekiyle türemiştir.
Yoksulun kökü nedir?
Orta Türkçedeki “fakir” sözcüğünden türemiştir. Bu sözcük, Eski Türkçedeki yok sözcüğünden, Türkçedeki +sIl ekiyle türemiştir. Daha fazla bilgi için, bkz. Hiçbiri. 13. yüzyıldan sonra ortaya çıkmış olsa da, tüm Türk dillerinde hala eşdeğerleri olan bir sözcüktür.
Bakan kelimesinin kökü nedir?
“Bakan” kelimesi, Yeni Türkçe eki +(g)An ile Türkçe “bak-” fiilinden türemiştir. Arapça ve Osmanlıca kökenli olan “nazır” kelimesi “bakan” anlamına gelir. Yeni terminoloji resmi olarak tanındı ve 21 Kasım 1934’te yasa ile kullanılmaya başlandı.
Kutsal kelimesinin kökü nedir?
holy – Nişanyan Sözlüğü. Yeni Türkçe fiili “kut”tan Yeni Türkçe eki +sAl ile türemiştir. Daha fazla bilgi için Box makalesine bakın. Köken olarak Türkçe kut kelimesiyle hiçbir ilgisi olmayan Arapça ḳuds ve ḳudsī formlarından türemiş bir Yeni Türkçe kelimedir.
Yüksek kelimesinin kökü nedir?
Eski Türkçe “yüksek” kelimesinden türemiştir. Bu kelime Eski Türkçe “yükselmek” fiilinden Eski Türkçe eki +Uk ile türemiştir.
Kök nasıl bulunur?
Herhangi bir sayının karekökü, karesi alındığında asıl sayıyı veren tam sayı olarak tanımlanır. Kökü bulma formülü; Pozitif sayılar için bu √x olarak yapılabilir. Sayının karesi, kendisiyle çarpılarak elde edilir. Ancak, sayı negatif olamaz ve tam sayı olmalıdır.
Bir kelimenin kökeni nasıl bulunur?
Etimologlar kelimelerin kökenlerini incelemek için çeşitli yöntemler kullanırlar, bunlar arasında şunlar yer alır: Filolojik araştırma. Kelimenin biçimindeki ve anlamındaki değişiklikler, uygun olduğu durumlarda antik metinler kullanılarak izlenebilir. Lehçebilimden elde edilen verileri kullanma.
Kök nedir Türkçe örnek?
Bunlar bir varlığa, niteliğe veya duyguya karşılık gelen köklerdir. Örnek: “house”, “desk”, “eye”, “book”, “wood”, “black”, “dry”, “many”, “little”, “best”, “best…” (-mek/-mak) kelimelerini ekleyebilirken, isim köklerine infinitive sonekleri ekleyemeyiz. Örnek: teach, write, set, know, delete… İnfinitive sonekleri ekleyebiliriz.
Türkçe dilinin kökü nedir?
Türkçe, Türkmence, Salarca ve Azerbaycan dillerinin Ana Oğuz adı verilen bir dilden türediği düşünülmektedir. Daha sonra Türkçeye dönüşen bu proto-dilin batı kolu, 11. ve 15. yüzyıllar arasında Anadolu Selçuklu devleti ve beylikleri çevresinde gelişmiş ve Eski Anadolu Türkçesine dönüşmüştür.